A sárga a félelem színe is.

“A félelem sárga félhold, kiflivégeivel szúr.”

Cserna-Szabó András

A sárgáról.

Szeretem a sárgát, sokan vonzódnak ehhez a színhez. Miért is?  A sárga a napfény, a Nap analógiája. Többek között vidámságot, boldogságot, életkedvet, mély tudást és jókedvet szimbolizál.

A sárga szavunk ótörök eredetű.

Rábukkanhatunk korábbi jelentéseire: melyek a fehér, a világos és a sápadt volt. Alapformáival még egyes népdalokban, regékben, mesékben találkozhatunk. Ilyen formák a sár, a sárog, a sárig, a sári például sárhajú, sári tök, sárig virág, a tojás sáriga vagy sárogja.

Kínában a császár színe és a föld színe, a termőföld, a lösz színe után. Egyiptomban a gyász színe, Japánban a bátorságé. Indiában a kereskedők színe.

Thaiföldön a király és a királyi család színe. 2006-ban Bhumibol király koronázásának hatvanadik évfordulóján a legtöbb thaiföldi viselt magán valami sárgát, hogy ezzel is kimutassa rokonszenvét a királlyal. (Wikipédia)

A sárga, a türkizzel ellentétben nagymértékben megtalálható az állat és növényvilágban is.

A színszótárban 124 féle sárgát sorolnak fel, köztük zömben a hasonlóság által született elnevezésekkel, mint az ananászságra, körtesárga, citromsárga, kukoricasárga, mangósárga,  … és itt már láthatjuk is, mennyi sárga ételünk van.

Növények közül a pitypangsárga, kankalinsárga, vaníliasárga, repcesárga, rekettyesárga, lensárga és még sorolhatnám.

Érdekes, hogy ahogy kimondjuk a szín nevét, máris eszünkbe jut egy árnyalat, ha ismerjük azt a növényt, amire utal.

A színterápiában a sárga a depresszió, az érzelmi zavarok, a fóbiák kezelésére ajánlott.

Fizikai terápiában a zsíros, pattanásos mitesszeres bőrt tisztíthatjuk sárga fénnyel. Bizonyára hallottuk már, hogy természetes úton kiváló a napfürdőzés.

A sárga fény aktiválja a májat, a gyomrot, az emésztőrendszert (jó a hatása fogyókúránál).

Javítja a máj, az epe, a rekeszizom és a hasnyálmirigy energiaellátottságát.

A sárga energiáját (rezonanciáját) különböző sárga ételek fogyasztásával vihetjük be szervezetünkbe, erősítve a Solar Plexust, a harmadik csakrát, melynek színe sárga.

A sárga növeli a koncentrációs képességünket is, ezért vizsgák előtt ajánlatos sárgával körülvenni magunkat. Lehet az akár sárga díszpárna, de egy virágcsokor is az asztalon.

Szeretnéd felvenni velem a kapcsolatot?

Ha a színekkel, számokkal kapcsolatban van kérdésed,
használd bátran a lenti  űrlapot, és küldj nekem egy rövid levelet.

A gombra kattintva elfogadod az  Adatkezelési Tájékoztatót