DIÓ, DIÓFA

A diófa egyike azoknak az értékes növényeknek, amelynek minden részét hasznosítjuk.

Nem csupán  a termése és a fája hasznos, hanem a levele, a termésének külső, húsos burka, valamint a termésben lévő kemény, hártyás képződmény, a “közfal” is.

A diófa májusban virágzik, még mielőtt a levelei kifejlődnek.
A friss leveleket gyűjtjük júniusban,
a zöld diót pedig június közepén, egészen addig, míg a burkot egy vastag tűvel (pld kötőtűvel) át tudjuk szúrni.
A zöld dió burkát közvetlenül az érés előtt, mielőtt még megbarnul,
az érett termést pedig szeptemberben gyűjtjük.

A diófa levélzetének egy részét le lehet szedni akkor, amikor  a termések kb. fele nagyságukat már elérték. Természetesen gondosan kell szedni a leveleket a zöld termések, és a faágak megóvásával. Csakis a fáról gyűjtött ép, egészséges levelek értékesek, mégpedig a levélgerinctől gondosan megfosztva.

Szellős helyen, 1 – 2 ujjnyi vastagon szárítjuk, időnként átforgatva. A levélnek száradás után sem szabad megbarnulni, zölden kell maradnia.
Érdemes tudni, hogy a diólevél száradási aránya 4:1. Tehát ha egy receptben a friss diólevélből 4 grammot kell használni, akkor a szárított diólevélből 1 gr tesz ki ugyanannyi mennyiséget.

A diólevélből főzött tea hatásos szer:

Belsőleg
  • emésztési zavarok
  • székrekedés
  • étvágytalanság
  • gyomor – bélhurut
  • bélférgesség
  • magas vérnyomás
  • csontmegbetegedések
  • általános gyengeség
  • fogíny megbetegedés
  • foglazulás esetén.
Külsőleg
  • bőrkiütések,
  • kelések,
  • szemgyulladás,
  • hályogképződés,
  • fagyások borogatására,
  • aranyérbántalmakban ülőfürdőként,
  • torokgyulladás esetén gargarizálásra,
  • tejkoszmó és rüh esetén zöld dió levelének főzetével mossuk le az érintett helyeket, az eredmény hamarosan megmutatkozik.

Az ilyen főzettel történő lemosások, illetve fürdők pattanások, gennyes kiütések, lábizzadás, és fehérfolyás esetén is segítenek.
Szájpenész, fogíny, torok és a gége megbetegedéseinél öblögessünk vele.
Erősebb diólevél főzetet hajhullásnál is használhatjuk, alaposan dörzsöljük be vele a fejbőrt.
Fejtetvesség ellen is kitűnő szer.

A friss levelek más, nem kívánatos rovarokat is elűznek.

Teakészítés: 1 púpozott teáskanál apróra vágott diólevelet egy csészébe tesszük, 2,5 dl forró vízzel leöntünk, lefedve rövid ideig állni hagyjuk. Friss levélnél elegendő fél perc. Szárított levélnél 1 – 2 perc az áztatás. A tea világos halványsárga, vagy halványzöld legyen.

Adalék fürdővízhez és lemosáshoz: Teljes fürdőhöz 100 gramm, lemosáshoz 1 púpozott teáskanálnyi összevágott diólevelet  2,5 dl hideg vízbe beáztatjuk. Másnap felmelegítjük az ázalékot, és  a fürdővízhez öntjük.
A fürdési idő 20 perc. Ügyeljünk arra, hogy a szívtájék ne kerüljön a víz alá. Fürdő után azon nedvesen fürdőlepedőbe, vagy köpenybe burkolózva feküdjünk egy órára ágyba “dunsztolódni”.

Dió esszencia, dió likőr és társai

Körülbelül június közepén szedjük a zöld diót, amikor még nem csontosodik a héja, ha esszenciát, diólikőrt, befőttet szeretnénk belőle készíteni.
Alkalmas erre a célra a kora nyári viharok által levert zöld dió. Ha megúsztuk a vihart, akkor óvatosan, hogy a mellette lévő dió ne sérüljön, leszedjük a kívánt mennyiséget. Érdemes a 2 – 3 -4-es csoportokban növő dióból kiegyelni, így a maradék a fán szépen tud tovább fejlődni.

Úgy nézzük meg, hogy alkalmas-e a diónk, hogy egy vastag tűt, vagy vékonyabb kötőtűt keresztülszúrunk rajta. Ha erőlködés nélkül sikerül, akkor ne késlekedjünk, készítsünk belőle valami különlegességet .
A dióesszencia tisztítja  a májat, a gyomrot, és a vért, megszünteti a gyomorgyengeséget és a bélpangást.
A többi zöld dió készítmény igazi kuriózum amellett, hogy egészségünkre is hatással van.

Dió esszencia készítése:

Kb. 20 darab, négyfelé vágott zöld dióval megtöltünk egy szélesszájú üveget, leöntjük 1 liter gabonapálinkával (vodka) úgy, hogy 2 – 3 ujjnyival ellepje  a diót.

Az üveget jól lezárva 2 – 4 hétig a napon, vagy más meleg helyen tartjuk. Leszűrjük, és palackokba töltjük.
Szükség esetén – pld. emésztési panaszok – egy-egy teáskanálnyit fogyasztunk belőle.

Dió likőr készítése 1:

Ízletes likőrünk lesz, ha a fenti hozzávalókhoz még hozzáteszünk 2-3 szem szegfűszeget,
1 rúd fahéjat
kis darab vaniliát
fél narancs héját
Amikor megérett az esszencia, 1/2 kg cukrot 1/4 liter vízben megfőzünk, majd lehűtve a leszűrt esszenciához öntjük.

Dió likőr készítése 2:

250 gramm apróra vágott zöld diót
1 – 1 gramm fahéjat, szegfűszeget, kardamomot, és gyömbért,
2 gramm szerecsendiót
egy jól záródó üvegbe teszünk
1/2 liter 80%-os szesszel leöntünk,
és az üveget lezárva 14 napig napos helyen áztatjuk.

Leszűrés után 30 dkg cukrot keverünk a szüredékhez, és amikor ez feloldódott, készen van a likőr.

Zöld dió befőtt

Egy kicsit macerás az elkészítése, de olyan finom különlegesség, hogy megéri a fáradozást.

A zöld diót egészben tűvel, vagy villával megszurkáljuk, majd egy tálban, vagy nagyobb üvegben felöntjük vízzel, hogy ellepje. Én 2 db 5 literes üveggel szoktam készíteni, a lejjebb leírt hozzávalók erre a mennyiségre szólnak.

2 héten keresztül minden nap kétszer leöntjük a vizet róla, kicsit átmossuk, majd feltöltjük újra tiszta vízzel. Hűvös helyen érleljük.
2 hét elteltével a szinte teljesen megfeketedett diót átmossuk, majd egy lábasba tesszük. Egy deciliter 10 százalékos ecetet, és annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje a gyümölcsöt.
Felforraljuk, majd ezt a levet is leöntjük róla. A dió megpuhul, és még feketébb lesz.
Újra felöntjük vízzel, hogy ellepje, és hozzá adunk (2 db 5 literes üvegre számolva)
1 kg cukrot,
kis darab fahéjat
10 szem szegfűszeget
1 teáskanál citromsavat.
Felforraljuk, majd a levében pihenni hagyjuk másnapig.

Másnap, és harmadnap újra felforraljuk, és pihenni hagyjuk következő napig.
Negyedik napon felforraljuk, majd kisebb, tetszőleges méretű tisztára mosott, sterilizált (én forró sütőben szoktam) üvegekbe szedjük, és tele töltjük a forró sziruppal.
Aki szereti, még a tetejére önthet 3 cl rumot.

Tartósítószert én nem teszek bele, így is évekig eláll, ha el nem fogy.
Lezárjuk az üveget, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

Dió zöld burok

szerkesztés alatt, kérlek térj vissza később

szerkesztés alatt, kérlek térj vissza később