Gyógyító gyümölcsök hazai kertekből

A gyümölcs a Természet adta kincsek egyike, nem csak finom és egészséges, de testünkre gyakorolt különböző jótékony hatásai miatt is érdemes fogyasztani.

Legyen ez az oldal egy kis kedvcsináló, amiből megtudhatod, miért is hasznos, ha mindennapi szokásunkká tesszük a gyümölcsfogyasztást.

Mivel én úgy tartom, hogy arra a gyümölcsre, zöldségfélére van szüksége a szervezetünknek, ami a mi élőhelyünkön megterem, ezért most előnyben részesítem azokat a gyümölcsöket, amely bármelyikőnk kiskertjében megterem, rosszabb esetben is a piacon közvetlenül a termelőtől vásárolhatjuk meg.

Mindjárt a legfontosabb gyümölccsel kezdem, ami már a Teremtés kezdetekor is az ember rendelkezésére állt, és én hiszem azt, hogy nem véletlenül.

ALMA

” Naponta egy alma az orvost távol tartja “ mondta Nagymamám, aki szintén a nagymamájától hallotta és ez a mondás ma is megállja a helyét! Örömmel hallom, amikor a leánykám mondja ugyanezt az unokámnak.

Az én fiatalkoromban még az alma volt hazánkban a legnépszerűbb gyümölcs, nem hiányozhatott egyetlen kertből sem. Mára már a déligyümölcsök bőséges kínálata sajnos háttérbe szorította, de kétségtelen, hogy a gyümölcsök közül legtöbb felhasználási módja az almának van.

Fogyaszthatjuk nyersen, sütve süteményben vagy önmagában, pürésítve, lekvárnak, kompótnak vagy levesnek megfőzve.
Gyógyító hatását már a középkorban felismerték, azóta is alkalmazzuk emésztési panaszokra, fogyókúrára, de a csecsemők étrendjében is az anyatej után az elsők között szerepel.

A-, B1-, B2-, B6-, P-, C-, E- vitamint, béta – karotint.
Több, mint 20-féle ásványi anyag található benne.
Tartalmaz kalciumot, foszfort, vasat, magnéziumot, nátriumot,káliumot, kálciumot, nyomelemeket, gyümölcscukrot, szerves savakat, pektint és cserzőanyagot tartalmaz.

Elsősorban vitamin tartalma és a héjában lévő pektin adja legfőbb gyógyhatását.

A pektin vérkeringést serkentő hatású, ezért érelmeszesedésnél rendkívül hasznos. Ezen kívül a pektin az orvosi szénhez hasonlóan megköti a bélben a baktériumokat és méreganyagokat, így akut hasmenéses vékonybélgyulladásnál kiemelkedő hatását bizonyították.

A-, C-, E- vitaminja és a béta-karotin antioxidáns hatásúak.

Alkalmazzuk vérszegénység, kimerültség, hörghurut, hasmenés, betegségből való lábadozáskor, reuma és köves megbetegedések esetén, tisztítókúrák és böjt alkalmával. Megakadályozza a vércukorszint erős ingadozását, ezért fogyókúrázók és cukorbetegek étrendjében is fontos szerepet tölt be.
Fontos azt is tudni róla, hogy az almával szemben szinte soha nem alakul ki allergiás reakció.
Csersavtartalma miatt hámozáskor rövid idő alatt megbarnul, ezt azonban néhány csepp citromlével megelőzhetjük.

CSERESZNYE

Gazdag A-, B-, C-vitaminban. Tartalmaz káliumot, kalciumot,  nátriumot, foszfort, magnéziumot, kobaltot és nagy mennyiségben vasat.

Alkotóelemeinek köszönhetően tisztítja a szervezetet, jót tesz az ízületeknek és a cukorbetegségben szenvedőknek. Kitűnő vértisztító, méregtelenítő, salaktalanító, hiszen 78-82%-a víz.

Segít megtisztítani a vért, aminek következtében enyhül, vagy elmúlik a fájdalom.
A Természet csodája, hogy éppen akkor érik a cseresznye, amikor a legnagyobb szükségünk van a méregtelenítésre.

MEGGY

Gazdag vitaminokban (A-, B1-, B2-, C-vitamin) és ásványi anyagokban (kalcium, kálium, magnézium, vas, cink).

A bogyós gyümölcsökhöz hasonlóan kimagasló mennyiségben tartalmaz flavonoidokat, melyek antioxidáns hatásúak.

A levében lévő antioxidánsok segítik megőrizni a vénák falának rugalmasságát, és ezáltal a visszérbetegségek elkerülését.

Enyhíti az ízületi megbetegedés okozta fájdalmakat, ill. a fejfájást.
Vértisztító hatású. A kalcium, kálium és magnézium együtt dolgoznak a vér megtisztításán, a szívizom megerősítésén és a szabályos szívverés helyreállításán.

Serkenti a máj- és a vese működését. Különösen ajánlatos fogyasztani azoknak, akiknek az emésztésével nincs minden rendben. A savas meggy serkentőleg hat az emésztésre.

FÖLDIEPER, SZAMÓCA

Gazdag vitaminokban (A-, B1-, B2- C-vitamin) és ásványi anyagok (kalcium, kálium, magnézium, vas, cink). A bogyós gyümölcsökhöz hasonlóan kimagasló mennyiségben tartalmaz flavonoidokat, melyek antioxidáns hatásúak.

Megtalálható benne a szalicilsav, ami az aszpirin egyik hatóanya. Javasolt epe- és vesebántalmak, reuma és köszvény kezelésére. Magas C-vitamin tartalma miatt 10 dkg gyümölcs egy felnőtt napi C-vitamin szükségletét fedezi.

Serkenti a vérkeringést. Sok bogyós gyümölcshöz hasonlóan a földiepernek is vértisztító és baktériumölő hatása van.

Jó hatású továbbá a cukorbajra, magas vérnyomásra, székrekedésre, vesékre.

MÁLNA

A málna az egyik legegészségesebb gyümölcsünk, igazi vitaminbomba. Flavonoidokat tartalmaz, gyümölcssavakat, aromaanyagokat, vitaminokat és ásványi agyagokat.

Ásványi anyagok közül megtalálható benne a kálium, kalcium, vas, cink, magnézium, foszfor vegyületek. Magas a C-vitamin tartalma, valamint B-vitamint és béta-karotint is tartalmaz.

Rendkívüli hatása van szervezetünkre, egészségünkre.

Használjuk a vércukorszint és a magas vérnyomás csökkentésére, a véráramlás serkentésére, menstruációs zavarok megszüntetésére,  szívműködés szabályozására stb.

Savlekötő tulajdonságú, sok magja pedig elősegíti az emésztést. Lábadozás, szívbetegségek, kimerültség, depresszió esetén szintén segít és gyógyítja a gyulladt fogínyt is.

SZEDER

Gazdag vitaminokban (A-, B1-, B6-, C-vitamin, folsav) és ásványi anyagokban (kalcium, kálium, foszfor, magnézium, vas, mangán, réz). A szeder tápanyagtartalma nagyon hasonlít rokonáéhoz, a málnáéhoz, de szénhidrát- és növényi rost- , illetve pektintartalma nagyobb.

Flavonoid vegyületei elsősorban antioxidáns hatásuknak köszönhetően hasznosak, de azt számos kutatási eredmény támasztja alá, hogy immunerősítő, gyulladáscsökkentő, daga-natellenes hatásuk is van.

Ausztráliai kutatók felfedezték, hogy a sok bogyóstermésű növény (pl. málna, vörös áfonya, földi- és faeper, szeder, fekete ribizli) gyümölcsének présleve 1:5 arányú hígításban gátolni tudja külön-féle baktériumok és a Candida albicans nevű gomba növekedését.

KÖSZMÉTE, EGRES, PÖSZMÉTE

A köszméte energiatartalma nagyon alacsony, mindössze 44 kcal (1 84 kJ) 100 grammonként.

Ugyanakkor a pöszmétének magas a vitamintartalma, tartalmaz A, C, D-vitamint , valamint ásványi anyagok közül káliumot, kalciumot, foszfort és niacint. A benne található nyomelemek miatt rendkívül értékes a szervezetünk számára.

A népi orvoslás szerint, rendszeres fogyasztása köszvény, vese- és hólyagbántalmak esetén jó hatású. Orvosok, kutatók megállapították, hogy a köszméte pektin tartalma azonos az almáéval.

SZILVA

Vitamintartalma ugyan nem számottevő, kivéve a B-vitamint, mégis nagyon fontos gyümölcsünk.

Nagy mennyiségben káliumot, kisebb mennyiségben nátriumot tartalmaz.

Az egyik legjobb természetes vértisztítónk. Tisztítja a vért, és csökkenti a vérnyomást, valamint a vér koleszterin szintjét. Csökkenti a köszvényesek, reumások panaszait, jótékony vese- és májbetegek diétájában.

A szilva kiváló hashajtó, kitűnő székletszabályozó. B-vitaminjának köszönhetően az idegrendszerre és az agy működésre jótékony hatású, hiszen ez a vitamin nagyon fontos az idegrendszer számára, segíti az agy anyagcseréjét, ezáltal elősegíti a megfelelő gondolkodást, tanulást, a memória működését.

ÁFONYA

Az áfonya gyümölcssavakat, cukrot, pektint és számos vitamint tartalmaz. Kiemelkedően magas a kálium tartalma, ezen kívül megtalálható benne a kalcium, vas, magnézium, mangán, cink, kén, foszfor.

Tudományosan is elfogadott szer látószervünk különféle betegségeire. Egy, a farkasvakság gyógyítására szolgáló gyógyszer alapanyaga. Az első kutatást a fekete áfonya látásra gyakorolt hatásáról egy francia kutató végezte az angol Királyi Légierő pilótáinak a közre-működésével a II. Világháborúban. Az áfonyakivonat adása azt eredményezte, hogy javult az éjszakai látás erőssége, gyorsabb lett a sötéthez való alkalmazkodás és gyorsabban helyreállt az éleslátás vakító fény után. Későbbi tanulmányok ezt igazolták is.

KÖRTE

Méregteleníti a szervezetet, megszünteti az emésztési problémákat és ellát a legfontosabb vitaminokkal.

A körte az egyik leghatásosabb egészségvédő őszi gyümölcs!

Már egy szem elfogyasztásával biztosítható a szervezet C-vitamin és káliumszükséglete, emellett megelőzhetők az epebetegségek, a gyomor-és bélhurut, valamint a reuma.

SÁRGABARACK

A sárgabarack jótékony hatása vitathatatlan. Tartalmaz A-vitamint, béta-karotint, B17-et, káliumot, kálciumot, foszfort, C-vitamint és ként.

A csontok és a szövetek újjáépítésében fontos szerepe van, így fogyasztása egyaránt javasolt fiataloknak és időseknek. Növeli a sejtek energiáját, élettartalmát, fokozza a vérképzést, mérsékli az asztmatikus panaszokat.

Vízhajtó, méregtelenítő hatású. Segít leküzdeni a baktériumok, vírusok által okozott fertőzéseket. A sárgabarack és annak magja jótékony hatással van a bőrre, hajra és a körömre.

Magjának olaja zsírsavakban gazdag, természetes módon regenerálja a bőrt és a kötőszöveteket. Az olaj megtalálható hidratáló készítményekben, tusfürdőkben, bőrradírokban és  egyéb kozmetikai termékekben. Kéntartalmának köszönhetően jótékony hatással van a bőrre.